Honing vanaf eind april

Nu de dagen nog erg guur en onder nul zijn, heerst er ogenschijnlijke rust op de bijenstanden van Imkerij Aart van Bokkum.

Maar niets is minder waar, hoewel de bijen niet vliegen zijn de nijvere diertjes hun best aan het doen om het volk warm te houden tot zo’n 35 graden. In een grote tros hangen de bijen aan de raten en snoepen constant wat van hun wintervoorraad. Hierbij trillen ze zacht met hun vleugels om warmte met hun vliegspieren op te wekken. Op deze manier houden ze elkaar warm, totdat in maart de temperatuur hoger wordt en de eerste sneeuwklokjes en narcissen gaan bloeien. Dan tuimelen ze over elkaar richting het vlieggat de voorjaarszon tegemoet.

Op dat moment kunnen ze stuifmeel en honing halen om hun jongen te voederen en de grote van het volk op te bouwen. Dit volk moet op volle grote zijn van zo’n 60.000 bijen als in april de eerste peren en de appels gaan bloeien. Dan verzamelen ze uit de bloesem de eerste honing, stuk voor stuk worden de bloemen bezocht en ontdaan van hun geurige nectar.

De nectar slaan ze op en zorgen dat al het water verdampt, wat overblijft is de heerlijke zoete fruitbloesem honing. Zo werken de bijtjes hard om eind april de eerste honing klaar hebben voor de Poldermarkt.