Workshop 'Ent je eigen perenboom'

Vorige maand was er op de Buytenhof een workshop 'Ent je eigen perenboom'. Hieronder volgt de samenvatting van deze workshop. De Buytenhof zal trouwens volgende week ook weer op de poldermarkt te vinden zijn, met verse producten van het land.  

Samenvatting workshop 'Ent je eigen perenboom'

Benodigdheden:
  • Een onderstam
  • Een ent
  • Raffia 
  • Spiritus 
  • Doekje 
  • Bijenwas 
  • Entmesje 
  • Kwast 
  • Warmtebron met pannetje 

Stap 1
Ontsmet het entmes met spiritus en droog het af met een doekje.

Stap 2
Snijd de bast van de entstam horizontaal in (niet meer dan de helft van de stam). Dit doe je onder een oog van de entstam.

Stap 3
Snijd vanaf het midden van de horizontale insnede in de lengterichting van de entstam naar beneden.

Stap 4
In het midden van de verticale snede in de entstam begin je heel voorzichtig de bast los te halen door voorzichtig op en neer te wrijven (met de andere kant van het entmes). Let op dat de bast niet scheurt.

Stap 5
Nu kun je de ent gaan maken. Snijdt de ent schuin af. Kies een oog op ongeveer 1/3 van de totale hoogte van de ent (van onderaf bekeken). Snijdt van boven de knop schuin naar beneden en zorg dat de lengte van de snede ongeveer drie keer zo groot is als de diameter van de ent.

Stap 6
Knip of snijd de ent onder het derde oog af en doop het verkregen uiteinde van de ent 2 tot 3 seconden in de bijenwas. Houdt de ent even op zijn kop, zodat de druppel van de bijenwas kan stollen.

Stap 7
Schuif de ent voorzichtig onder de losgemaakte bast. Zorg ervoor, dat de bast van de ent de bast van de onderstam raakt.

Stap 8
Maak in een dun stukje raffia een platte knoop en haal het einde van het draad nogmaals door de knoop. Gebruik dit om de ent op zijn plaats te houden. Snijd de raffia af.

Stap 9
Vouw een breed stukje raffia dubbel tot een lus. Houdt de lus naar onder en achter de onderstam. Zorg ervoor dat er een stuk raffia achter de onderstam omhoog steekt. Gebruik het andere uiteinde van de raffia om om de stam en de ent te wikkelen. Dit doe je van onder naar boven en dan weer naar beneden. Haal het uiteinde van de raffia door de lus en houdt dit uiteinde vast. Trek aan het bovenste stuk raffia, zodat de knoop naar binnen schiet. Snijd de raffia af.

Stap 10
Houdt de kwast enige tijd in de bijenwas. Laat een druppel warme bijenwas in de oksel lopen. Doe dit ook aan de andere kant van de ent. Nu kun je van boven naar beneden bijenwas smeren over het raffia. Zorg ervoor dat je ook een beetje was over de bast smeert, zodat er geen vocht in de ent kan komen.

Stap 11
Door een stok met achtknoop vast te maken aan je perenboom, zorg je ervoor dat de haarwortels goed kunnen aarden en niet worden losgetrokken door beweging van de stam.

Stap 12
Wanneer de eerste blaadjes aan de ent zijn gekomen snoei je de tak van de onderstam terug (onder de eerste knop). Haal volgend jaar eventuele bloemknoppen (in de vorm van een kaarsvlam) van de ent af om de groei van de ent te stimuleren.